Bakalie i owoce suszone

 Ananas suszony

Ananas suszonyPołudniowoamerykański owoc o jadalnym miąższu. Cechuje się słodkim smakiem, soczystością i dużą zawartością witaminy C. Spożywanie ananasa jest zalecane zwłaszcza w okresie zimowym – ze względu na działanie antybakteryjne owocu oraz jego pozytywny wpływ na układ odpornościowy. Suszony ananas zachowuje właściwości odżywcze i nabiera wyjątkowego, intensywnego smaku. Stanowi znakomitą przekąskę, sprawdza się także jako dodatek do sałatek owocowych.


Chipsy bananoweChipsy bananowe

Banany to jadalne jagody bananowca – rośliny występującej w Azji, Afryce i Australii. Ze względu na wysoką zawartość witaminy C, białka, fosforu, potasu, magnezu i węglowodanów są przekąską polecaną przez dietetyków, idealną dla osób prowadzących aktywny tryb życia. Chipsy bananowe powstają poprzez wysuszenie plastrów banana. Dzięki temu zachowują słodki, przyjemny smak świeżego owocu.


Daktyle suszoneDaktyle suszone

Słodkie owoce ciemnego koloru, pochodzące z palm daktylowych uprawianych w Afryce, Azji oraz Ameryce Północnej. Bogate w witaminy, potas, żelazo oraz inne wartościowe składniki odżywcze. Zawarty w daktylach kwas taninowy działa przeciwzapalnie i pomaga w zwalczaniu bólu. Owoce daktylowca są polecane osobom cierpiącym na niedowagę, nadciśnienie, zaparcia oraz choroby jelit. Doskonale sprawdzają się jako dodatek do ciast, sałatek owocowych czy musli; smaczne i zdrowe również jako odrębna przekąska.


FigiFigi

Pierwotnie uprawiane w Azji owoce o dużej wartości energetycznej. Bogate w węglowodany, wapń, magnez oraz inne składniki potrzebne do właściwego funkcjonowania organizmu. Stosowane do wytwarzania soków, win i konfitur, doskonałe także na surowo – np. Jako dodatek do owocowej sałatki. Znane z właściwości leczniczych: zawierają związki chemiczne przydatne m.in. W profilaktyce nowotworowej. W medycynie naturalnej uważane za środek na choroby serca, przeziębienie i zaparcia.


Gruszki suszoneGruszki suszone

Słodkie owoce uprawiane głównie w Europie i części Azji, wywodzące się prawdopodobnie z terenów antycznej Persji. Niskokaloryczne i lekkostrawne, a zarazem bardzo smaczne i bogate w potas, fosfor, magnez, żelazo, witaminy i wiele innych cennych dla organizmu składników. Gruszki mają działanie przeciwgorączkowe i przeciwbólowe; niegdyś powszechnie stosowano je także przy zatruciach pokarmowych. Suszone owoce zachowują smak i większość wartości odżywczych owoców świeżych.


Imbir kandyzowanyImbir kandyzowany

Roślina, której kłącza są jednym z podstawowych składników kuchni azjatyckiej. Znana z właściwości leczniczych: wspomaga trawienie, pomaga w zwalczeniu gorączki, infekcji i przeziębienia, ma również działanie przeciwbólowe. Imbir kandyzowany cechuje się bardzo intensywnym, wręcz pikantnym smakiem oraz aromatem przypominającym zapach cytryny. Jest doskonała przekąską, lecz można go wykorzystać także jako dodatek do deserów lub herbaty.


Jabłka suszoneJabłka suszone

Chrupiący, soczysty, zdrowy owoc o słodkim lub kwaskowatym smaku, obecny w europejskiej kuchni już od starożytności. Niemal każda odmiana jabłek zawiera większość typów witamin, choć ich poziom różni się w zależności od gatunku czy dojrzałości jabłka. Ze względu na niską zawartość cukru owoc stanowi wartościowy element diety osób cierpiących na cukrzycę. Jabłka suszone, wciąż bogate w składniki odżywcze, można stosować jako dodatek do ciast i deserów, choć sprawdzają się świetnie również jako odrębna przekąska.


Jagody gojiJagody goji

Drobne czerwone owoce krzewów występujących w Azji. Od tysięcy lat wykorzystywane w chińskiej kuchni i medycynie. Przypisywana jest im wyjątkowo duża zawartość zdrowych składników odżywczych, m.in. Białka, cynku, żelaza, wapnia, witaminy C i beta-karotenu. Jagody goji są stosowane w medycynie naturalnej jako środek pomagający w stanach zapalnych i uczestniczący w regulacji poziomu cholesterolu. Stanowią smaczny dodatek do mięs i galaretek; można również zaparzać je z herbatą i innymi ziołami lub bez nich.


KantalupaKantalupa

Jedna z odmian melona, pierwotnie uprawiana w tropikalnych regionach Azji i Afryki. Popularna na całym świecie ze względu na bardzo smaczny, miękki, soczysty miąższ. Przekąska doskonała na surowo, choć nie tylko. Kantalupa jest stosowana także jako dodatek do sałatek, mięs, lodów, jogurtów i owoców morza. Kawałki melona często podaje się owinięte szynką parmeńską.


Kiwi suszoneKiwi suszone

Smaczne owoce o pokrytej meszkiem skórce, uprawiane w Chinach, Nowej Zelandii, Australii, a także na południu Ameryki Północnej i Europy. Cechują się słodkim lub kwaskowatym smakiem – zależnie od stopnia dojrzałości. Stanowią źródło witaminy C i innych witamin, a także żelaza, wapnia i kwasu foliowego. Działają wzmacniająco na kości, pomagają przeciwdziałać anemii, są stosowane w profilaktyce raka jelita grubego i innych nowotworów. Suszone kiwi można spożywać jako przekąskę lub dodawać do sałatek, lodów czy ciast.


Mango suszoneMango suszone

Pochodzący z Azji owoc o dużych pestkach. Stanowi jeden z podstawowych składników kuchni indyjskiej; ma także znaczenie symboliczne i jest elementem wielu religijnych obrządków. Wykorzystywany do produkcji konfitur, soków i galaretek. Dodawany także do sosów, owoców morza czy lodów, oraz jadany na surowo. Z uwagi na bogatą zawartość węglowodanów i błonnika, a także obecność witamin, sodu czy żelaza, mango polecane jest osobom z nadciśnieniem oraz podwyższonym poziomem cholesterolu we krwi.


Morele suszoneMorele suszone

Słodkie, smaczne owoce, spożywane na surowo lub w postaci dżemów i konfitur. Często dodawane do ciast, deserów, lodów, a nawet pierogów czy mięs. Zawarte w morelach przeciwutleniacze spowalniają proces starzenia się organizmu, jak również pomagają w zapobieganiu chorobom nowotworowym. Inne wartościowe składniki odżywcze – witamina B i C, potas, wapń, żelazo czy błonnik – pomagają przy zaburzeniach trawienia oraz anemii. Morele polecane są sportowcom, osobom aktywnym fizycznie oraz smakoszom mięs, którzy na co dzień unikają spożywania owoców i warzyw.


PapajaPapaja

Pochodzący z Ameryki Środkowej owoc melonowca, dziś uprawiany głównie w Meksyku i Stanach Zjednoczonych. Niegdyś istotny element diety oraz kultury środkowoamerykańskich Indian, dziś przysmak znany na całym świecie. Papaja spożywana jest na surowo, jako dodatek do deserów, a także – zmielona i rozcieńczona – w formie koktajlu. Zawiera błonnik, karoten, witaminy, A, B i C oraz enzymy wspomagające trawienie. Ze względu na obecność antyoksydantów papaja jest wartościowym składnikiem diety w chorobach nowotworowych.


RodzynkiRodzynki

Suszone winogrona o ciemnym kolorze i słodkim smaku. Zawierają duże ilości błonnika, witaminy C i E, magnezu, cynku, potasu, wapnia oraz innych składników odżywczych. Cenione ze względu na właściwości zdrowotne: wspomagają koncentrację, mają pozytywny wpływ na pracę serca, zwiększają odporność na infekcje i poprawiają wygląd skóry. Smakowity dodatek do wypieków i lodów, a także świetna, dodająca energii przekąska.


Skórka cytrynowaSkórka cytrynowa

Suszona skórka z cytryny – starta lub drobno krojona. Zawiera witaminę C oraz B, wapń, potas, a także inne składniki wspomagające funkcjonowanie organizmu. Najczęściej dodawana do ciast, deserów, kremów, lodów i wszelkich innych potraw, którym chcemy nadać cytrynowego aromatu. Doskonała również do mięs, ryb i napojów – także alkoholowych. Stosowana w przemyśle spożywczym jako konserwant przedłużający świeżość owoców i warzyw.


Skórka pomarańczowaSkórka pomarańczowa

Suszona i starta lub drobno posiekana skórka owoców pomarańczy. Dodawana do wypieków, napojów, lodów oraz deserów. Nadaje potrawom pomarańczowego aromatu, lecz często jest wykorzystywana jako element dekoracyjny. Działa przeciwbakteryjnie, zapobiega grzybicom oraz stanom zapalnym. Stanowi źródło witaminy C i B, a także kwasu foliowego, który poprawia wygląd skóry.


Śliwki suszoneŚliwki suszone

Jeden z najpopularniejszych rodzajów bakalii. Smaczna i zdrowa przekąska, a także dodatek do wypieków i deserów stosowany w całej Europie prawdopodobnie od kilku tysięcy lat. Suszone owoce śliwy domowej w stosunku do owoców świeżych zawierają więcej witaminy A i błonnika. Bogate także w wapń, żelazo i fosfor. Polecane osobom na diecie wegetariańskiej, a także cierpiącym na zaparcia, nadkwasotę i choroby jelit. Zachowują przydatność do spożycia przez bardzo długi czas.


Żurawina suszonaŻurawina suszona

Borówki rosnące na krzewach występujących na całej półkuli północnej Ziemi. Cechują się charakterystycznych słodko-kwaśnym smakiem. Świeża lub kandyzowana żurawina jest zwykle dodawana do potraw z dziczyzny oraz drobiu. W postaci suszonej stosuje się ją jako dodatek do ciast i ciastek, niektórych rodzajów pieczywa, lodów oraz deserów. Żurawina to owoc bogaty w błonnik, witaminę B i C, a także sole mineralne, przez lekarzy polecany osobom cierpiącym na choroby pęcherza i nerek.

TOP