Orzechy

Orzechy brazylijskieOrzechy brazylijskie

Delikatne orzechy z tropikalnej Amazonii, cechujące się łagodnym, przypominającym migdał smakiem. Bogate w selen, witaminę E, fosfor i inne składniki wspomagające leczenie chorób oraz profilaktykę nowotworową. Ze względu na dużą zawartość tłuszczu wykorzystywane także w produkcji kosmetyków – zwłaszcza produktów do nawilżania skóry. Orzechy brazylijskie to cenny przysmak o zmniejszającej się dostępności; drzewa orzesznicy wyniosłej są obecnie uważane za gatunek zagrożony.


FistaszkiFistaszki

Fistaszki, zwane także orzechami ziemnymi, to przysmak pochodzący z Ameryki Południowej. Popularne orzeszki są cenione nie tylko ze względu na smak. Są bogate w magnez, kwas foliowy i witaminę E, zaś ich spożywanie zmniejsza ryzyko wystąpienia zmian miażdżycowych i pomaga w regulacji poziomu cukru we krwi. W kuchni wykorzystywane zarówno w stanie surowym, jak i po uprażeniu oraz w postaci oleju. Fistaszki znajdują zastosowanie także w przemyśle kosmetycznym.


Orzechy laskowe

Przysmak znany już od starożytnych czasów, w wielu kulturach postrzegany jako symbol szczęścia i dobrobytu. Smaczny, ale i zdrowy: orzechy laskowe cechują się największą zawartością witaminy E ze wszystkich gatunków orzechów, a także wysoką zawartością wapnia, potasu i magnezu. Wytwarzany z nich olej jest wykorzystywany w produkcji leków oraz kosmetyków. Największymi współczesnymi producentami orzechów laskowych są m.in. Turcja, Włochy, Grecja oraz Azerbejdżan.

Orzechy laskoweOrzechy laskowe


Orzechy makadamiaOrzechy makadamia

Orzechy o największej zawartości tłuszczu, sięgającej 76 procent. Ze względu na przyjemny maślany smak stanowią popularny dodatek do ciast i deserów, choć po uprażeniu i posoleniu sprawdzają się także jako osobna przekąska. Cenione ze względu na właściwości zdrowotne: pomagają w regulowaniu poziomu cholesterolu we krwi oraz w łagodzeniu skutków chorób nowotworowych. Ze względu na wyjątkowo twardą łupinę, do przełamania której nie wystarcza nawet dziadek do orzechów, sprzedawane zwykle już po wyłuskaniu.


Migdały

Przysmak pochodzący z Azji, ceniony na całym świecie ze względu na delikatny, przyjemny smak. Migdały to wyjątkowo zdrowa przekąska, która zmniejsza ryzyko nowotworów wątroby oraz chorób serca. Spożywana regularnie przeciwdziała uszkodzeniom wzroku, obniża poziom cholesterolu i zapobiega cukrzycy. Cechuje się dużą zawartością zdrowych tłuszczów, dzięki czemu pozwala zaspokoić głód między posiłkami i utrzymać zdrową, szczupłą sylwetkę.

 
MigdałyMigdałyMigdały


Orzechy nerkowca

Orzechy nerkowca

Sprowadzony z Ameryki Południowej przysmak o kształcie nerki i charakterystycznym maślanym smaku. Orzechy nerkowca mogą być spożywane na surowo, po uprażeniu, a także w postaci dodatku do ciast i deserów. Polecane przez dietetyków ze względu na zawartość białka, witaminy B, cynku, wapnia i żelaza. Spożywanie orzechów nerkowca wzmacnia kości, poprawia krążenie oraz redukuje ryzyko miażdżycy. Wytwarzany z łupin olej ma działanie odkażające, zaś sok z nerkowca wykorzystuje się w produkcji konfitur i win.


PiniiOrzechy pinii

Nasiona wybranych odmian sosny – najczęściej rosnących u wybrzeży Morza Śródziemnego, rzadziej na Syberii lub w południowej Azji. Orzechy o wyjątkowym leśnym aromacie, cenione jako przysmak już od starożytności, obecnie powszechnie stosowane w produkcji sosu pesto. Popularne ze względu na działanie zdrowotne: wspomagają przemianę materii, wzmacniają mięśnie i pomagają w radzeniu sobie ze stresem. W niektórych kulturach stosowane jako afrodyzjak.


PistacjePistacje

Jeden z najpopularniejszych rodzajów orzechów – pistacje spożywa się w charakterze przekąski już od niemal dziewięciu tysięcy lat. Znakomite zarówno na surowo, jak i prażone; solone oraz na słodko. Sprawdzają się jako dodatek do lodów i deserów. Kaloryczne, lecz zdrowe: są cenionym źródłem witaminy B6, błonnika, potasu i magnezu. Mają pozytywny wpływ na wzrok, pracę serca i ciśnienie krwi. Choć tłuste, pistacje pomagają również w zachowaniu szczupłej sylwetki.


Orzechy włoskieOrzechy włoskie

Popularny europejski przysmak – znakomity na surowo oraz jako dodatek do lodów, ciast i deserów. Według niektórych badaczy jest to najzdrowszy rodzaj orzecha: zawiera znaczne ilości kwasów omega-3, witaminy B, magnezu, błonnika i przeciwutleniaczy. Korzystnie wpływa na ciśnienie krwi, wątrobę i układ odpornościowy; pomaga także w leczeniu cukrzycy. Orzechy włoskie niekiedy wykorzystywane są jako element diety w trakcie leczenia nowotworowego oraz w profilaktyce nowotworowej.


Orzechy ziemne

Ojczyznę orzeszków ziemnych stanowią obszary Ameryki południowej. Obecnie głównymi producentami orzeszków ziemnych są Stany Zjednoczone, Chiny, Indie, Afryka Zachodnia i Wschodnia, USA, Argentyna, Brazylia. Nazwa „ziemne” pochodzi stąd, że po przekwitnięciu zalążnia zagłębia się w ziemię, gdzie dojrzewa strąk zawierający orzeszki. W Europie stały się modne dopiero w XX wieku. Są one znane ze swojej kaloryczności ponieważ 100 gram tych orzechów ma około 590 kcal – jednak pomimo to stanowią smaczną i zdrową przekąskę, która zawiera w swoim składzie wiele cennych składników. Orzechy ziemne m.in. wzmacniają śledzionę i żołądek, wzmacniają jelita, obniżają ciśnienie a nawet zwiększają ilość pokarmu u matek karmiących.

Orzechy ziemne Orzechy ziemne

TOP