Fasole, grochy, ziarna

Fasola AdzukiFasola Adzuki

Fasola Adzuki, zwana także Azuki lub Czerwoną Soją, uprawiana jest głównie w krajach Dalekiego Wschodu (w Chinach, Japonii i Korei) oraz w Stanach Zjednoczonych. Należy do roślin strączkowych. Ma małe czerwono-brązowe ziarenka – w smaku jest lekko słodka i posiada charakterystyczny posmak orzacha. Fasola Adzuki jest dobrym źródłem magnezu, potasu, żelaza, miedzi, cynku, manganu i witamin z grupy B. Z fasolki można robić napary, pasty, a dzięki wysokiej zawartości białka może stanowić zdrową alternatywę dla mięsa lub innych białek zwierzęcych. Ważną informacją dla osób pragnących zgubić kilogramy jest to, iż wspomaga odchudzanie, spalając tkankę tłuszczową. Wspomaga także działanie nerek i pęcherza moczowego. Możemy ją stosować przy żółtaczce, biegunkach i obrzękach.


Fasola czarnaFasola czarna

Czarna Fasola należy do rodziny fasoli nerkowatych i pochodzi z Meksyku. Stanowi nie tylko podstawę wielu dań meksykańskich, ale jest też popularna w kuchni chińskiej i japońskiej – w Polsce dostępna zarówno jako suszona jak i w puszcze. Charakteryzuje się niezbyt dużymi nasionami, które mają kształt wygiętego lekko łuku oraz czarny kolor. Fasola Czarna znana jest ze swoich właściwości leczniczych. Odmiana ta ma doskonały wpływ na pracę mózgu, korzystnie wpływa na nerki i funkcje rozrodcze, działa moczopędnie. Stosuje się ją w leczeniu bólów krzyża i kolan. Wywar z Czarnej Fasoli jest skuteczny przy kamieniach nerkowych, problemach z oddawaniem moczu, przy uderzeniach gorąca oraz przy chrypie i zapaleniu krtani.


FASOLA CZERWONA (KIDNEY)FASOLA CZERWONA (KIDNEY)

Fasola czerwona, zwana także fasolą kidney jest rośliną strączkową, pochodzącą z Ameryki Południowej. Głównie jest symbolem kuchni meksykańskiej gdzie jest używana praktycznie do wszystkiego – jednak powoli cieszy się coraz większym uznaniem na całym świecie. Fasola czerwona jest pełnowartościowym źródłem białka i substancji odżywczych. Zawiera fosfor, potas, magnez, wapń, żelazo, cynk i związki siarki, kwasy organiczne, witaminy, przede wszystkim B i PP oraz błonnik, skrobię i substancje hamujące rozrost tkanek nowotworowych. Fasolka kidney dodaje takż energii nie tylko dzięki temu, że zaopatruje organizm w powolnie ulegające spalaniu węglowodany złożone, lecz także dlatego,że uzupełnia zasoby żelaza.


FASOLA DROBNAFASOLA DROBNA

Fasola drobna biała to doskonałe źródło łatwo przyswajalnego i pełnowartościowego białka czyli głównego budulca naszego ciała. Jej regularne spożycie wpływa korzystnie na tkankę nerwową i mózg poprawiając koncentracje i pamięć. Fasola ma też lekkostrawną skrobię i substancje hamujące rozrost tkanek nowotworowych (inhibitory proteazy), a także rozpuszczalny błonnik, który pomaga usuwać z organizmu nadmiar cholesterolu. Niestety ma także wady – powoduje wzdęcia i gazy. Dlatego nie mogą jej jeść kobiety w ciąży i karmiące piersią, małe dzieci, osoby starsze i cierpiące na zaparcia. Fasola drobna biała stanowi częsty dodatek do zup i sałatek – najczęściej jest stosowana do zupy fasolowej oraz fasolki po bretońsku.


FASOLA KOLOROWA

FASOLA KOLOROWAFasola kolorowa przywieziona została do Europy przez Hiszpanów i Portugalczyków po odkryciu Ameryki Południowej. W Polsce początkowo uprawiana była jako egzotyczna roślina ozdobna, lecz z czasem poznano jej liczne właściwości odżywcze i weszła do uprawy jako cenne warzywo. Fasola kolorowa Jest doskonałym źródłem witamin z grupy B, oraz E i A, a także potasu i kwasu foliowego. Co więcej bogata jest w błonnik rozpuszczalny, co wspomaga regularne wypróżnianie się oraz kontroluje poziom cholesterolu we krwi. Obniża poziom tzw. „złego” cholesterolu, wpływając na układ krążenia i serce. Warto wzbogacić naszą dietę o fasolę kolorową ze względu na jej właściwości dietetyczne, antyrakowe oraz pozytywny wpływ na pracę naszego umysłu.


FASOLA „JAŚ”FASOLA „JAŚ”

Fasola Jaś stanowi najbardziej popularną i lubianą odmiane fasoli w Polsce. Posiada jako jedna z nielicznych fasoli, obok soi, silne właściwości alkalizujące czyli neutralizuje nadmierną zawartość kwasów w organizmie, powstałą wskutek zbyt dużego spożycia żywności pochodzenia zwierzęcego. Fasola Jaś posiada mniej tłuszczów niż inne gatunki fasoli. Zawiera fosfor, magnez, żelazo, wapń, cynk oraz witaminy A, B1, B2, PP a także obniża, podobnie jak inne fasole poziom cukru we krwi, a więc jest pomocna przy leczeniu cukrzycy. Korzystnie działa na wątrobę i płuca. Doskonała do zup, sałatek, dań jednogarnkowych, sosów pomidorowych czy wegetariańskiego pasztetu z fasoli.


FASOLA MUNGFASOLA MUNG

Fasola Mung jest głównie popularna w krajach wschodnich, hoduje się ją przeważnie na kiełki. Zwana jest inaczej Złotą Fasolą, posiada bowiem nasiona w kolorze jasnożółtym lub jasnozielonym. Fasolę Mung możemy jeść zarówno w postaci gotowanej, jak i surowej. Dodawana jest do sałatek, surówek, zup, sosów i potraw duszonych. W krajach Dalekiego Wschodu z Fasoli Mung wytwarza się makaron. Jest jednym z najbardziej wartościowych gatunków fasoli. Stosowana w leczeniu zatruć pokarmowych, biegunki, bolesnego oddawania moczu, przy czyrakach, zapaleniu spojówek, udarach słonecznych, śwince. Może być wykorzystywana również w leczeniu wysokiego ciśnienia krwi. Ze względu na dużą zawartość białka jest doskonałym produktem dla wegetarian czy wegan.


GROCH BIAŁY (CIECIORKA)GROCH BIAŁY (CIECIORKA)

Cieciorka zwana także ciecierzycą lub włoskim grochem pochodzi z zachodniej Azji, gdzie znana jest już od tysięcy lat. Ziarna ciecierzycy wyglądem przypominają orzechy laskowe – małe okrągłe, o nierównym brzegu, ciemnożółte lub jasnobrązowe. Cieciorka ma mnóstwo cennych składników odżywczych – jest bogata w mikroelementy i witaminy, takie jak: fosfor, potas, cynk, witaminy z grupy B (B9 i B6), a także żelazo, magnez oraz błonnik. Powinna pojawiać się w jadłospisie przede wszystkim wegetarian, gdyż z powodzeniem może zastępować mięso ze względu na 25% zawartość białka. Stosuje się ją także między innymi do łagodzenia bólów głowy, kaszlu i podrażnień górnych dróg oddechowych. Napar z liści rośliny usprawnia trawienie, a potrawy z jej dodatkiem obniżają poziom cholesterolu we krwi, wzmacniają odporność, a także korzystnie wpływają na stan skóry, włosów i paznokci.


GROCH CAŁYGROCH CAŁY

Groch należy do jednych z najstarszych roślin uprawianych przez człowieka, prawdopodobnie uprawiany był już przed naszą erą. W nasionach grochu znajdziemy wiele witamin: A, B1, B2, B3, B6, C, E, K, składników mineralnych: potas, sód, fluor, magnez, żelazo, kobalt, miedź, mangan, chlor, wapń, fosfor, oraz dużo łatwo przyswajalnego białka roślinnego – szczególnie cenionego przez osoby przebywające na diecie wegetariańskiej. Nasiona grochu skutecznie zwalczają choroby nowotworowe, jak również redukują ryzyko ich powstawania, pomagają w leczeniu raka piersi, szyjki macicy, raka płuc. Groch możemy gotować, dusić, mrozić i konserwować, wykorzystywać go jako podstawę lub dodatek do innych potraw. Przyrządzać z niego zupy, różne sałatki, zapiekanki, kremy, pasty, kotlety, pasztety warzywne, sosy. Groch ma działanie zasadotwórcze, ale niestety zawiera także związki siarki wywołujące wzdęcia po spożyciu większych ilości tego warzywa.


GROCH ŁUSKANYGROCH ŁUSKANY

Groch należy do jednych z najstarszych roślin uprawianych przez człowieka, prawdopodobnie uprawiany był już przed naszą erą. W nasionach grochu znajdziemy wiele witamin: A, B1, B2, B3, B6, C, E, K, składników mineralnych: potas, sód, fluor, magnez, żelazo, kobalt, miedź, mangan, chlor, wapń, fosfor, oraz dużo łatwo przyswajalnego białka roślinnego – szczególnie cenionego przez osoby przebywające na diecie wegetariańskiej. Nasiona grochu skutecznie zwalczają choroby nowotworowe, jak również redukują ryzyko ich powstawania, pomagają w leczeniu raka piersi, szyjki macicy, raka płuc. Groch możemy gotować, dusić, mrozić i konserwować, wykorzystywać go jako podstawę lub dodatek do innych potraw. Przyrządzać z niego zupy, różne sałatki, zapiekanki, kremy, pasty, kotlety, pasztety warzywne, sosy. Groch ma działanie zasadotwórcze, ale niestety zawiera także związki siarki wywołujące wzdęcia po spożyciu większych ilości tego warzywa.


GROCH ŁUSKANY CAŁYGROCH ŁUSKANY CAŁY

Groch należy do jednych z najstarszych roślin uprawianych przez człowieka, prawdopodobnie uprawiany był już przed naszą erą. W nasionach grochu znajdziemy wiele witamin: A, B1, B2, B3, B6, C, E, K, składników mineralnych: potas, sód, fluor, magnez, żelazo, kobalt, miedź, mangan, chlor, wapń, fosfor, oraz dużo łatwo przyswajalnego białka roślinnego – szczególnie cenionego przez osoby przebywające na diecie wegetariańskiej. Nasiona grochu skutecznie zwalczają choroby nowotworowe, jak również redukują ryzyko ich powstawania, pomagają w leczeniu raka piersi, szyjki macicy, raka płuc. Groch możemy gotować, dusić, mrozić i konserwować, wykorzystywać go jako podstawę lub dodatek do innych potraw. Przyrządzać z niego zupy, różne sałatki, zapiekanki, kremy, pasty, kotlety, pasztety warzywne, sosy. Groch ma działanie zasadotwórcze, ale niestety zawiera także związki siarki wywołujące wzdęcia po spożyciu większych ilości tego warzywa.


LENLEN

Na pierwszy rzut oka nasiona lnu wyglądają mało interesująco – mają 2-3 mm, są płaskie i szarobrązowe. Jednak to tylko pozory, które często mylą. Te maleńkie ziarenka mają wielką moc. Len używany jest w zapaleniu oskrzeli, chorobie wrzodowej, kaszlu, chorobach skórnych, leczeniu oparzeń i odmrożeń. Nasiona lnu są bogate wsubstancje śluzowe, które działają osłonowo na ściany żołądka i jelit, chroniąc je w ten sposób przed szkodliwym działaniem niekorzystnych czynników. Jest świetnym sposobem na zgagę, zaparcia i biegunkę poprawia przemianę materii i dobrze wpływa na jelita. Ponadto olej wyciskanyznasion lnu to jedno z najbogatszych źródeł nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega 3 które w organizmie działają prawdziwe cuda.


MAKMAK

Nasiona maku znalazły swoje zastosowanie w wielu potrawach, stosuje się je między innymi do wypieku ciast, słodkich bułeczek, przygotowania kutii, oraz jako dodatek do innych dań z makaronem, ciastem francuskim oraz ryżem. Mak stanowi bogate źródło drogocennych witamin i składników mineralnych. Jest doskonałym źródłem: sodu, potasu, fosforu, magnezu, żelaza oraz błonnika, który ułatwia trawienie. Mak działa uspokajająco, łagodząco, a także nasennie. Pomimo swojej wysokiej kaloryczności polecany szczególnie osobom cierpiącym na dolegliwości układu pokarmowego i kostnego.


POPKORNPOPKORN

Kukurydza jest jedną z najstarszych roślin zbieranych przez człowieka. W wyniku ogrzewania ziarenek kukurydzy otrzymujemy natomiast prażoną kukurydzę nazywaną popcornem. Popcorn stanowi lekką i niskokaloryczną alternatywę dla chipsów i innych zakąsek – zawiera sporo błonnika, co pozwala zachować sytość na dłużej. Osoby będące na diecie zainteresuje zapewne fakt, żeprażona kukurydza reguluje poziom cukru we krwi, co zapobiega huśtawkom nastroju i hamuje ochotę nasłodycze. Popcorn obniża także poziom „złego” cholesterolu, a nawet dostarczają witaminy B. Należy jednak pamiętać, że jeśli popcorn jest posolony i doprawiony hojną porcją masła, przestaje być żywieniowym skarbem.


SEZAMSEZAM

Uprawiany od wieków w Afryce i w Azji, a od dwóch tysięcy lat w Chinach, sezam, uważany jest za pierwszą roślinę, z której pozyskiwano olej. Sezam jest powszechnie znany z właściwości prozdrowotnych i ma dużo składników odżywczych. Warte uwagi jest białko zawarte w drobnych, złotych ziarenkach. Jego wartość odżywcza jest porównywalna do wartości białka jaja kurzego. Ziarna sezamowe są niezwykle cennym źródłem protein, witamin A, E, witamin z grupy B, magnezu, potasu, wapnia, żelaza, cynku i fosforu. Ponadto sezam wzmacnia paznokcie i zęby, a jego regularne jedzenie go łagodzi stany zapalne skóry. Ziarna sezamu dodaje się do pieczywa albo wykorzystuje się jako podstawę do słodyczy. Zarówno nasionami jak i kiełkami można doprawiać sałatki owocowe, warzywa i ziemniaki.


SOJASOJA

Soja jest jednoroczną rośliną strączkową. Znana od tysiącleci na Dalekim Wschodzie, na początku XX wieku rozprzestrzeniła się na wszystkie kontynenty. Od kilku lat soja zajmuje jedno z czołowych miejsc na liście najzdrowszych roślin jadalnych. Soja często jest stosowana jako zamiennik mięsa lub ryby w daniu obiadowym. Zawiera mnóstwo pełnowartościowego białka, nawet do 40%, a jego skład aminokwasowy jest bardzo podobny do białka zwierzęcego. Oprócz drogocennych białek, w soi znajdziemy jeszcze węglowodany i pożyteczne tłuszcze roślinne. Zawiera też witaminy i minerały: witaminy z grupy B, magnez, potas, żelazo, wapń i fosfor. Zdaniem specjalistów wystarczy dziennie zjadać 20-30 g produktów sojowych, by zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwory piersi, jajników czy szyjki macicy.


SŁONECZNIK

Za ojczyznę słonecznika uważa się południe Ameryki Północnej, ale dzikie słoneczniki spotykane są również w Indiach, gdzie od tysięcy lat wytłaczano z nich olej. W Europie jednakże słonecznik długo uchodził za roślinę głównie ozdobną. Ziarna słonecznika są jak multiwitamina, bo dostarczają wielu cennych składników. Poza tłuszczami nienasyconymi zsą bogate w aminokwasy, czyli podstawowy składnik białka komórkowego. Zawierają też cenne witaminy i minerały. Znajdzie się w nich witamina E, a takżewitaminy B, A i D. Z minerałów można wymienić cynk, żelazo, potas i wapń. Dzięki nim wzmacniamy kości, poprawiamy cerę, wspomagamy wzrok. Słonecznik jest zdrowy i warto dodawać go do potraw, ale w ilościach ograniczonych, bo zjadanie torebki dziennie nawet przy niskokalorycznej diecie może przyczynić się do przybierania na wadze. Z nasion – ziarenek słonecznika wyciska się olej, który słynie ze swoich dobroczynnych właściwości.

SŁONECZNIK SŁONECZNIK SŁONECZNIK SŁONECZNIK


soczewica brązowa

SOCZEWICA BRĄZOWA

Soczewica brązowa jest jedną z najdłużej uprawianych roślin, już 4 tysiące lat temu była doceniana przez mieszkańców Egiptu i Grecji. Wartość odżywcza soczewicy jest bardzo duża – stanowi bogate źródło witamin i składników mineralnych, z czego na szczególną uwagę zasługuje najwyższa zawartość kwasu foliowego spośród nieprzetworzonych produktów żywnościowych. Jest ważnym elementem diety w profilaktyce i leczeniu chorób układu krążenia, po skiełkowaniu stanowi wspaniałe źródło enzymów i witaminy C. Pomimo sporej wartości energetycznej soczewica brązowa jest uboga w tłuszcze i wolna od cholesterolu, co czyni ją dobrym składnikiem diet niskotłuszczowych, zwłaszcza dla osób ze zmianami miażdżycowymi, a także pragnącymi zadbać o swoją sylwetkę.


SOCZEWICA CZERWONASOCZEWICA CZERWONA

W starożytnej kuchni greckiej i rzymskiej uchodziła za potrawę ubogich. Dziś jest podstawą diety wegetariańskiej, gdyż ze względu na dużą zawartość białka z powodzeniem zastępuje mięso. Lista dobroczynnych składników, które zawiera jest długa: jest bogata w składniki takie jak wapń, fosfor, żelazo, karoten, witaminy: B1, B2, PP, C, błonnik, komplet węglowodanów, kwas foliowy. Ponadto soczewica ma bardzo niski indeks glikemiczny i z powodzeniem może być stosowana podczas diet. Spożywanie dużej ilości soczewicy wzmacnia także układ krwionośny, ponieważ wysoka zawartość żelaza i kwasu foliowego sprzyja tworzeniu czerwonych krwinek i ponosi poziom hemoglobiny. Czerwona soczewica jest szybsza w przygotowaniu niż zielona (czas gotowania ok. 7 minut). Różni się od niej również konsystencją po ugotowaniu i bardziej słodkawym smakiem.


SOCZEWICA ZIELONASOCZEWICA ZIELONA

Zielona soczewica jest nie mniej popularna niż soczewica czarna i czerwona. Należy do grupy składników bardzo zdrowych, które stanowią źródło cennych składników. Zawiera w swoim składzie fityniany, które są solami kwasu fitynowego. Przypisuje im się różne właściwości. Niektórzy uważają, że substancje te mogą nawet zapobiegać powstawaniu niektórych stanów rakowych. Jest też cennym elementem diety w profilaktyce i leczeniu chorób układu krążenia. Soczewica zielona jest samodzielnym produktem spożywczym, ale również znajduje się w składzie różnych artykułów, zwłaszcza należących do tak zwanej zdrowej żywności – poza tym jest składnikiem dań mięsnych, warzywnych, zup, nadzień, farszy oraz dań na bazie kasz i ryżu.


SOCZEWICA ŻÓŁTASOCZEWICA ŻÓŁTA

Jedna z najstarszych strączkowych roślin uprawnych. Soczewica to smaczne i pożywne nasiona, które do spożycia nadają się po ugotowaniu. Soczewica żółta ma delikatny smak – stanowi źródło pełnowartościowego białka oraz błonnika pokarmowego. Ponadto ta roślina strączkowa dostarcza organizmowi składników mineralnych i kwasu foliowego. Istotną cechą soczewicy jest to, że ma bardzo niski indeks glikemiczny i dlatego mogą ją jeść osoby na diecie odchudzającej. Ma tendencję do rozpadu po ugotowaniu, dlatego doskonale nadaje się jako dodatek do zup, czy gulaszów.

TOP