Kasze, ryże, mąki

Kasza gryczanaKasza gryczana

Ziarna gryki bogate w białka, węglowodany, witaminę B1, wapń, fosfor oraz inne składniki potrzebne organizmowi do właściwego funkcjonowania. Zdrowa, smaczna, sycąca, a zarazem niskokaloryczna kasza, stanowiąca doskonały dodatek do posiłków – także dla osób przestrzegających diety bezglutenowej. Najczęściej spożywana z sosami lub surówkami. Warto wiedzieć: gryka jest rośliną cenioną w przemyśle farmaceutycznym, a zawarty w niej związek zwany rutyną pomaga m.in. w leczeniu chorób naczyń krwionośnych.


Kasza jaglanaKasza jaglana

Łuskane ziarna prosa, czyli kasza jaglana, to najstarszy ze wszystkich gatunków kaszy. Stanowi popularny składnik diety bezglutenowej, jak również diety małych dzieci oraz osób dbających o sylwetkę. Jest produktem bogatym w skrobię, a zatem znakomicie sprawdza się jako źródło energii. Kasza znana jest także ze względu na właściwości lecznicze: pomaga przy stanach zapalnych błon śluzowych, zmniejsza dolegliwości powodowane przez katar, a dzięki krzemionce działa wzmacniająco na skórę, włosy i paznokcie.


Kasza jęczmiennaKasza jęczmienna

Jasnoszara kasza z nasion jęczmienia. Najpopularniejszy rodzaj kaszy w Polsce. Odżywcza, smaczna i łatwa w przyrządzeniu: nie zlepia się ani nie staje się gorzka po ugotowaniu. Bogata w błonnik i wyjątkowo pożywna – pochłania wodę i powiększa objętość w przewodzie pokarmowym, dzięki czemu pozostawia długotrwałe uczucie sytości. Pomaga w obniżeniu poziomu cholesterolu we krwi, wzmacnia błonę śluzową jelita, a także działa przeciwalergicznie i przeciwwirusowo. Wykorzystywana także przy produkcji piwa oraz paszy dla zwierząt.


Kasza jęczmienna mazurskaKasza jęczmienna mazurska

Cięta na kawałki i polerowana na charakterystyczne „perły” kasza jęczmienna, której każde ziarno ma taką samą wielkość. W zależności od ich rozmiaru, dostępna w wariancie grubym, średnim i drobnym. Sycąca i zdrowa – reguluje poziom cholesterolu, przeciwdziała wirusom oraz pomaga w zapobieganiu chorobom nowotworowym jelit. Kasza mazurska, zwana także perlakiem, jest powszechnie uznawana za najlepszy rodzaj kaszy jęczmiennej.


Kasza jęczmienna pęczakKasza jęczmienna pęczak

Łuskane i wypolerowane całe ziarna jęczmienia. Pęczak cechuje się największą wartością odżywczą spośród wszystkich rodzajów kasz jęczmiennych, a zarazem stanowi jeden z etapów produkcji kaszy mazurskiej – ziarna są cięte, a następnie polerowane. Produkt o dużej zawartości błonnika i witaminy B, spożywany z sosem, dań mięsnych i wegetariańskich, a także jako dodatek do owocowych deserów. Kasza pęczak jest wykorzystywana również przy wyrabianiu kotletów i pasztetów.


KuskusKuskus

Afrykańska potrawa o cechach kaszy i makaronu, powstająca z mąki pszennej durum wymieszanej z wodą. Cechuje się wysoką zawartością białka, wapnia, sodu i witaminy B. Działa wzmacniająco na kości, pomaga regulować gospodarkę wodną organizmu, a jednocześnie jest delikatna dla przewodu pokarmowego. Kuskus jest przyjemny w smaku, zdrowy i lekkostrawny, co sprawia, że można stać się elementem diety małych dzieci. Ze względu na wartości odżywcze stanowi także cenny składnik diety wegetariańskiej.


Ryż basmatiRyż basmati

Pochodząca z Indii odmiana ryżu długoziarnistego: ryż biały lub brązowy o wyjątkowo długich i cienkich ziarnach, o wysokiej zawartości błonnika. Wyróżnia się charakterystycznym aromatem i delikatnym smakiem. Jest uznawany za jedną z najsmaczniejszych odmian ryżu, a ze względu na wartości odżywcze cenią go zwłaszcza sportowcy i osoby aktywne fizycznie. Polecany również osobom chorym na cukrzycę. Basmati to potrawa znana w Azji od tysięcy lat.


Ryż białyRyż biały

Potrawa lekkostrawna, delikatna dla przełyku, a zarazem smaczna i sprawdzająca się jako główny składnik posiłku oraz dodatek. Bogata w skrobię, żelazo i wapń. Ryż biały jest znakomitym dodatkiem do zup – i nie tylko. Wykorzystuje się go także do przyrządzania dań pikantnych czy słonych, jak i w produkcji deserów. Przemysł spożywczy stosuje ryż również do wyrobu mąki ryżowej, kaszy oraz kilku rodzajów alkoholu.


Ryż brązowyRyż brązowy

Częściowo łuskane podłużne ziarna ryżu o brązowym kolorze. Potrawa o wiele bardziej bogata w witaminy i składniki mineralne od białej odmiany ryżu; przykładowo, zawartość błonnika jest ponad trzykrotnie, zaś witaminy E – dwukrotnie wyższa. Posiłek z brązowego ryżu jest wartościowy dla organizmu: zawarte w nim składniki odżywcze regulują poziom cholesterolu we krwi oraz obniżają nadciśnienie. Ze względu na częściowe obłuskanie brązowy ryż wymaga dłuższego gotowania niż biały.


Ryż dzikiRyż dziki

Nasiona trawy zwanej zizanią wodną. Potrawa popularna od tysięcy lat w kulturach północnoamerykańskich Indian, wbrew nazwie od dawna uprawiana w warunkach kontrolowanych. Dziki ryż cechuje się aromatem przypominającym orzech oraz dużą zawartością witamin. Ze względu na intensywny smak często jest mieszany z białym ryżem lub stosowany jako dodatek do takich potraw, jak owoce morza i sałatki. Rzadko spotkamy go w daniach kuchni europejskiej – zwykle wykorzystują go restauracje orientalne.


Ryż jaśminowyRyż jaśminowy

Długoziarnisty ryż o przyjemnym zapachu przypominającym kwiaty jaśminu. Wykorzystywany głównie w kuchni azjatyckiej, w której stanowi jeden z najczęściej stosowanych składników. Bogaty w sole mineralne, białko i witaminę B. Sycący i łatwo przyswajalny przez organizm. Polecany cierpiącym na alergie pokarmowe, sportowcom oraz osobom aktywnym fizycznie. Ryż jaśminowy to doskonałe źródło energii: niedrogie, smaczne i proste w przyrządzeniu.


Ryż naturalny okrągłyRyż naturalny okrągły

Pełnoziarnisty brązowy ryż o przyjemnym zapachu i smaku. Jedna z najzdrowszych odmian ryżu: jej niski stopień przetworzenia sprawia, że ziarna zachowują większość wartości odżywczych. Posiłki z dodatkiem naturalnego ryżu są zdrowym źródłem energii, pozytywnie działają na układ trawienny i pomagają w regulacji przemiany materii. Produkt polecany osobom chorującym na cukrzycę. Podobnie jak inne odmiany ryżu, stosowany również w profilaktyce chorób jelit.


Mąka gryczanaMąka gryczana

Proszek o ciemnym kolorze powstały w wyniku zmielenia nasion gryki. Wykorzystywana do produkcji niektórych rodzajów pieczywa, makaronu, naleśników, jak również ciast – np. piernika. Popularna zwłaszcza w kuchni indyjskiej i rosyjskiej. Ze względu na dużą wartość energetyczną wyroby z mąki gryczanej są polecane cukrzykom, alergikom, osobom o podwyższonym poziomie cholesterolu, w stanie osłabienia, a także cierpiącym na innego rodzaju dolegliwości.


Mąka kukurydzianaMąka kukurydziana

Żółta mąka ze zmielonych ziaren kukurydzy, stosowana zwłaszcza w cukiernictwie, jak również do wyrabiania niektórych rodzajów pieczywa. Produkt wyjątkowo zdrowy: wspomaga proces trawienia, a także jest bogaty w skrobię, magnez i fosfor. Dzięki zerowej zawartości glutenu stanowi doskonałe uzupełnienie diety osób cierpiących na alergie pokarmowe. Mąka kukurydziana jest wykorzystywana na całym świecie – zwłaszcza w obu Amerykach i Afryce.


Mąka pszennaMąka pszenna

Najpopularniejszy w Polsce rodzaj mąki, wytwarzany z ziaren pszenicy. Bogaty w skrobię, gluten, witaminy grupy B oraz witaminę PP. Powszechnie stosowany w produkcji pieczywa i ciast. Różne typy mąki pszennej cechują się określoną zawartością popiołu, czyli proszku pozostałego po poddaniu mące działaniu wysokich temperatur. Każdy rodzaj charakteryzuje się odmienną konsystencją i jest wykorzystywane do innego rodzaju wypieków.


Mąka żytniaMąka żytnia

Wytwarzana z ziaren żyta mąka o specyficznych właściwościach, nadająca produktom spożywczym kwaskowatego posmaku. Wykorzystywana do wypieku pieczywa, a także do produkcji żuru, zakwasu czy wyrobu niektórych ciast (np. piernik). Cechuje się wysoką zawartością witaminy B, sodu, żelaza i potasu. Polecana jako produkt pomagający w profilaktyce chorób serca, a także nowotworów jelita grubego i okrężnicy.


Mąka żytnia razowaMąka żytnia razowa

Pełnoziarnista mąka żytnia, wykorzystywana do wytwarzania zakwasów oraz wyrabiania ciemnego pieczywa razowego. Niski stopień przetworzenia sprawia, że zachowuje większość składników odżywczych ziaren żyta. Jest bogata w błonnik, składniki mineralne i przeciwutleniacze – związki chemiczne chroniące przed nowotworami i chorobami serca. Mąka żytnia od stuleci jest popularna w całej Europie, zwłaszcza we wschodniej części kontynentu oraz w Skandynawii.

TOP