Soki

Sok aroniowySok z aronii

Aronia pochodzi ze wschodnich rejonów Ameryki Północnej. Od wieków była znana wśród Indian. Jest to jeden z najzdrowszych owoców, który posiada wiele właściwości leczniczych.

Sok z aronii ma piękny kolor ciemnej, głębokiej czerwieni. Bogaty jest w witaminy A, E, C, P, B i karoten oraz błonnik i pektyny, które wpływają na naszą przeminę materii, ułatwiają pracę układu pokarmowego i usuwają toksyny z organizmu. Sok z aronii uznawany jest za naturalny eliksir młodości, który zapobiega powstaniu wolnych rodników, które uznawane są za główną przyczynę starzenia się organizmu. Właściwości soku z aronii powodują, że jest zalecany osobom często opalającym się w solarium oraz tym, którym dokucza łuszczyca. Regularne spożywanie poprawia pamięć i procesy uczenia się, łagodzi stany stresowe, uspokaja i wzmacnia organizm.


Sok z czarnej porzeczkiSok z czarnej porzeczki

Walory zdrowotne soku z czarnej porzeczki odkryto już w połowie XVI wieku, kiedy to polecano ją jako środek leczniczy na dolegliwości żołądkowe, gorączkę oraz pragnienie. Owoce czarnej porzeczki to najwspanialsze źródło niemal wszystkich niezbędnych do dobrego funkcjonowania organizmu witamin, a przede wszystkim jedno z najbogatszych źródeł witaminy C. Czarna porzeczka to również źródło witamin z grupy B, prowitaminy A, biotyny i kwasu foliowego oraz wielu soli mineralnych, w tym szczególnie potasu, żelaza, wapnia, magnezu. Sok z czarnych porzeczek wspomaga leczenie migreny, problemów żołądkowo-jelitowych czy ogólnego wyczerpania organizmu, dlatego picie soku z czarnej porzeczki zalecane jest w okresie wzmożonej liczby zachorowań na grypę czy innych infekcjach wirusowych. Ponadto czarna porzeczka polecana jest osobom podatnym na stres, czy po kuracji antybiotykowej, gdy organizm jest wyjałowiony.


Sok z granatówSok z granatów

Sok z granatu mogą pić wszyscy. Ze względu na dużą zawartość witaminy C dobrze jest mieć go podczas grypy lub przeziębienia. Polecany jest szczególnie osobom starszym, osobom z chorobą wieńcową, gdyż ma działanie wspomagające w udrażnianiu żył i zmniejszaniu poziomu złego cholesterolu we krwi. Sok zapewnia bogatą dawkę przeciwutleniaczy, które wzmacniają funkcjonowanie mózgu i obniżają ryzyko zachorowania na raka, w tym raka prostaty. Sok z granatu hamuje inwazję komórek nowotworowych i rozprzestrzenianie się przerzutów.Udowodniono także, że działa ochronnie na dziecko w łonie matki, zapobiegając uszkodzeniom mózgu. Jest jednak haczyk – sok z granatów zawiera bardzo duże ilości cukru i kalorii, dlatego najlepiej ograniczyć się do jednej szklanki dziennie.


Sok jagodowySok jagodowy

Owoce jagód są od wieków bardzo cenione w medycynie ludowej, a dziś naukowe badania potwierdzają ich skuteczność. Jagody zawierają witaminy B1, B2, B6 i E.Substancje zawarte w jagodach wpływają m.in. Na polepszenie pracy mózgu, w tym poprawę pamięci, korzystnie wpływają na wzrok i układ krążenia. Sok z jagód jest uznawany za antidotum na zatrucia, gdyż wychwytuje z organizmu wszelkie toksyny, a także chroni przed pylicą. Zalecano go więc pracującym w kamieniołomach, cementowniach czy kopalniach.


Sok malinowySok malinowy

Maliny jako środek leczniczy doceniano już w starożytności jako bogate źródło witamin C, K, B1 i B2, PP, karotenu, błonnika, związków mineralnych. Sok malinowy cechuje się dużą zawartością potasu, magnezu i wapnia – pierwiastków, które wzmacniają serce i obniżają ciśnienie, działając również przeciwmiażdżycowo, ponadto sok ma właściwości przeczyszczające i przyniesie ulgę osobom cierpiącym na zaparcia. Sok malinowy podaje się przy przeziębieniach oraz profilaktycznie, np. Wtedy, gdy się przemarznie. Jego witaminowe bogactwo wzmocni także nasz układ odpornościowy, chroniąc nasze zdrowie.


Sok rokitnikowySok rokitnikowy

Sok z Rokitnika to niezwykle bogate źródło najróżniejszych substancji odżywczych. Owoce rokitnika zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, minerały i pektyny, witaminę C, E, K i z grupy B (B1, B2, B6), minerały – żelazo, fosfor i mangan. Sok z Rokitnika pomaga zapobiegać m.in. Nadmiernej degradacji komórek, co przyczynia się do niwelowania skutków starzenia się organizmu, wykazuję także działnie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe oraz przeciwzapalne. Zaleca się go wszystkim osobom narażonym na stres, nałogowym palaczom, osobom chcącym poprawić ogólną kondycję organizmu, szczególnie w podeszłym wieku.


Sok śliwkowySok śliwkowy

Śliwki to skarbnica naturalnych składników odżywczych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu – są bogate w witaminy i składniki mineralne, przede wszystkim zaś witaminę A i witaminę E. Witaminy C i E znajdujące się w tych owocach tworzą zgrany zespół przeciwutleniaczy zwalczających wolne rodniki. Ponadto w śliwkach znajdujemy również witaminę P, beta-karoten, potas, żelazo, magnez, wapń i fosfor. Sok Śliwkowy to także złoty środek na problemy z trawieniem – usprawnia działanie układu pokarmowego, ułatwiając przemianę materii i likwidując zaparcia, może być stosowany nawet u małych dzieci.


Sok wiśniowySok wiśniowy

Lecznicze właściwości wiśni znane były w medycynie ludowej od wieków. Skutecznie stosowano wiśnie w kamicy nerkowej i schorzeniach pęcherza moczowego, jako środek zapobiegający zaburzeniom pracy serca i neurozom. Wiśnie zawierają witaminy: A, B1, B2, C, PP, białko, tłuszcze, węglowodany ( glukozę i fruktozę ), błonnik, kwasy organiczne ( jabłkowy, cytrynowy, oksalowy ), składniki mineralne: potas, wapń, sód, miedz, żelazo, magnez, jod, fosfor. Wiśnie posiadają wiele właściwości leczniczych m.in. Obniżają poziom cholesterolu, obniżają gorączkę, wzmagają apetyt, zapobiegają anemii, chronią przed chorobami krążenia.Sok wiśniowy rozrzedza śluz w stanach zapalnych dróg oddechowych, działa antyseptycznie i wykrztuśnie, pomaga na bezsenność i przyspiesza zasypianie. Ponadto głośno jest też o antynowotworowych właściwościach wiśni – znajdujące się w nich substancje hamują rozrost komórek rakowych.


Sok z żurawinySok z żurawiny

Żurawina od wieków stosowana jest w medycynie ludowej. Nic dziwnego, ma wiele zalet. Owoce żurawiny to naturalne źródło flawonoidów, antyoksydantów, antocyjanów i pektyn, a także witamin: C, B1, B2, PP, prowitaminy A, błonnika oraz żelaza, potasu, wapnia i magnezu. Żurawina m.in. Wzmacnia układ odpornościowy oraz zmniejsza zagrożenie chorobą nowotworową. Zapobiega także chorobom układu krążenia, usprawnia krążenie krwi w organizmie oraz posiada działanie przeciwgrzybiczne i bakteriobójcze. Jednak najbardziej znana jest jako skuteczny lek na dolegliwości układu moczowo-płciowego. Badania wykazały, że spożywanie żurawiny zapobiega zapaleniom dróg moczowych poprzez wypłukiwanie bakterii E-coli.

TOP